Економічна віддача землі сільськогосподарського призначення в Україні та її розподіл

В Україні з новою силою розгораються дискусії щодо зняття мораторію на продаж землі. Як вплине земельна реформа на вартість землі та на вартість оренди землі? В чому виграють/втратять власники земельних ділянок? Саме під таким кутом ми спробували поглянути на можливі наслідки земельної реформи.

Міжнародний досвід показує, що теперішня вартість оренди земель с/г призначення в Україні нижча, ніж могла бути, якби не мораторій на продаж землі с/г призначення, роздрібнена власність землі та поганий доступ до капіталу. Вартість оренди сягала би 455 дол./га, але наразі вона становить лише 37 дол./га, що в 11 разів нижче потенційної вартості.

В Україні існує досить невелике число господарств, що обробляються власниками, оскільки власникам бракує доступу до капіталу, здатності обробляти землю (біля 50% власників – похилого віку) або вони працюють в інших секторах економіки.

Водночас близько 60% сільськогосподарської землі у користуванні обробляється орендаторами, що винаймають землю у індивідуальних власників. Власники землі отримують лише 37 дол./га у якості орендного платежу. Причинами цього є порівняно слабка переговорна позиція власників землі, та слабкий захист прав користувачів землі.

Очевидно, що від можливості продажу землі виграли би не лише ті, хто продав би свою землю, а й ті, хто зберіг би власність. Однак щоб скористатися цими можливостями, країна повинна розпочати роботу ринку землі с/г призначення та покращити доступ агровиробників до капіталу.

Ця публікація створена спільно проектом «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» та проектом “Ціна держави”. Повна версія статті доступна тут.