Історія ПДВ

Історія податків – пізнавальна та захоплююча тема. Сьогодні пропонуємо Вашій увазі інформацію про історію податку на додану вартість.

Як пов’язані між собою податок на додану вартість (ПДВ) і компанія Сіменс? Вочевидь, Сіменс сплачує ПДВ. Це ще не все: виявляється, що саме Вільгельм Сіменс (син Вернера Сіменса, засновника компанії) вигадав ПДВ у 1918 році. Утім, кілька десятків років ПДВ існував виключно у вигляді ідеї, аж поки французький економіст Моріс Лоре (до речі, теж інженер за освітою) не довів цей задум до робочого вигляду і не впровадив податок у Франції у 1954 році.

Отже, у цьому році ПДВ виповнилося усього лише шістдесят років. Враховуючи, що податки – в тій чи іншій формі – виникли з появою перших цивілізацій, є всі підстави вважати ПДВ «молодим» податком. Незважаючи на юний вік, ПДВ є основним наповнювачем бюджетів багатьох країн світу. Наприклад, в Україні надходження ПДВ складають 37,6% Державного і 28,9% консолідованого бюджетів (2013 рік).

Певною мірою, ПДВ і прижився саме тому, що дозволив країнам відносно легко підлатати бюджетні діри, які виникли у результаті розширення ролі держави у середині ХХ століття. Поширенню ПДВ сприяв і той факт, що Європейська економічна спільнота (прототип ЄС), яка виникла у 1957 році, у 1967 році зробила запровадження ПДВ обов’язковою умовою членства. В Україні ПДВ з’явився у 1992 році; в СРСР ПДВ не було.

ПДВ використовується в більш ніж 140 країнах світу, але є й противники цього податку. Найвідоміша країна, де немає ПДВ, – США: штати проти введення ПДВ на федеральному рівні, а для рівнів штату/громади ПДВ просто не пристосований, бо заважав би внутрішній торгівлі. Також ПДВ відсутній у багатьох карликових державах, де майже нічого не виробляється, а також у країнах, багатих на природні ресурси у зв’язку із наявністю в них інших джерел доходу.

За десятки років функціонування ПДВ вже накопичилося достатньо інформації як можна удосконалити цей податок, і зараз багато країн світу знаходять в процесі реформування ПДВ. Серед найпоширеніших цілей реформ: встановлення нижчих ставок ПДВ на товари першої необхідності, спрощення адміністрування та сплати ПДВ, попередження ухилення від сплати ПДВ, адаптація ПДВ до прискорення інтеграційних процесів тощо.

Джерела: Charlet, Alain and Jeffrey Owens. “An International Perspective on VAT.” Tax Notes International 59, no. 12 (2010): 943-954. Ebrill, Liam, Michael Keen, Jean-Paul Bodin, and Victoria Summers. The Modern VAT. IMF, 2001.

Юлія Шибалкіна