Україна залучила менше кредитів, ніж планувалося

Міжнародні кредитні ресурси надходять в Україні досить повільно. Станом на середину листопада, країна отримала приблизно дві третини від запланованого у квітні обсягу. В чому причина і які будуть наслідки?

У квітні Україна домовилася із Міжнародним валютним фондом про нову програму «Стенд-бай» (від англ. “надійна опора”). Ця подія також допомогла відновити довіру інших кредиторів. Так, надати кредити Україні у 2014 році зголосилися Європейський Союз, Світовий банк, США, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Канада, та Японія.

Планувалося, що до кінця року Україна отримає 7,4 млрд дол. США від Міжнародного валютного фонду (чотирма траншами у квітні, липні, вересні та грудні) та ще 6,3 млрд дол. США від інших кредиторів. Утім, станом на середину листопада надійшло лише 4,6 млрд. дол США (два транші у травні та вересні) від Міжнародного валютного фонду та 3,6 млрд дол. США від інших кредиторів.

Міжнародний валютний фонд пообіцяв об’єднати третій та четвертий транші у один розміром 2,8 млрд дол. США. Місія Фонду перебуватиме в Києві в період з 11 по 25 листопада. Проте, об’єднаний транш надійде в Україну тільки на початку наступного року (якщо уряду вдасться звести бюджет-2014, для чого потрібно далі скорочувати видаткову частину).

До кінця року Україна ще має шанси отримати 0,6 млрд дол. США від Європейського Союзу та 0,5 млрд дол. США від Світового банку. Чому вони вагаються? Справа в тому, що успіх співпраці з усіма іншими кредиторами залежить від виконання домовленостей з Міжнародним валютним фондом. Оскільки транші від Фонду затримуються, решта кредиторів вичікує на його вирок.

Чому нічого не надійшло від Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку? Ці організації надають цільові кредити під конкретні проекти, і ті проекти, які вони готові фінансувати (відбудова Донбасу, модернізація газотранспортної системи тощо), поки що так і не розпочалися.

Надання кредитів залежить від швидкості та якості проведення українським урядом реформ. Затримки – індикатор повільного темпу перетворень в Україні. Є надія, що із новим парламентом справи підуть швидше. Міжнародні кредити потрібні країні, щоб приборкати девальвацію, уникнути дефолту, а також проводити реформи.

Юлія Шибалкіна