Верховенство права: чи є короткий шлях для судової реформи?

17 серпня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Верховенство права: чи є короткий шлях для судової реформи?».
У ній взяли участь голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков; експерт з правових питань CASE Україна Андрій Саварець; модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Основні тези

  • Опитування бізнес-асоціацій засвідчує, що суди та верховенство права вкрай заважають провадити бізнес.
  • Судова реформа пройшла кілька ітерацій з 2014 року. Спочатку карали суддів, далі звернули увагу на доброчесність суддівського корпусу загалом і переоцінку впливу суддів на своїх посадах. Створили Антикорупційний суд за новим підходом – суддів вибирали за допомогою незалежних міжнародних експертів. Зараз реалізовують етап масштабування цієї моделі на решту судової системи.
  • Сьогодні триває процес перезавантаження двох ключових органів – Вищої кваліфікаційної комісії суду (ВККС) та Вищої ради правосуддя (ВРП). Обрано перші два призначення (Роман Маселко та Микола Мороз) за новою процедурою на посади членів Вищої ради правосуддя.
  • ВККС і ВРП будуть обирати 3000 суддів у найближчому майбутньому, фактично визначиться, якою буде судова система України на десятиліття.
  • У світі популярне англійське право, оскільки воно зручне для провадження бізнесу, має високий рівень визначеності та передбачуваності завдяки великій інфраструктурі прецедентів.
  • Англійські суди дуже гнучкі та адаптовані під іноземців, проте не вирішують спори з державними органами.
  • Можливе створення інвестиційного парку, всередині якого діють норми англійського права, однак потрібне чітке визначення відносин, на які воно буде поширюватися, та яку відповідальність передбачатиме держава.
  • В Україні є достатня кількість прецедентів та інструментів ефективного захисту права і простих людей, і іноземних інвесторів.
  • Основне – наявність компетентних, доброчесних суддів і побудова справедливої суддівської системи, не залежної від олігархату та політичної влади.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда.