Скільки українці сплатили податків з депозитів

Депозити залишаються одним з найбільш популярних та доступних способів збереження та примноження заощаджень. Втім, не всі громадяни знають, що держава оподатковує відсотки за депозитами. Ціна держава з’ясувала, скільки держава заробляє на оподаткуванні пасивних доходів населення. Надходження бюджету від оподаткування відсотків за депозитами, починаючи з 2015 року, невпинно падають, проте у 2019 році ця тенденція може змінитись.

У 2018 році держава зібрала 5.3 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від оподаткування пасивних доходів у вигляді процентів нарахованих на банківські депозити фізосіб. Частка доходів від оподаткування процентів за депозитами у загальній структурі надходжень від ПДФО впродовж останніх чотирьох років невпинно зменшувалась і склала в минулому році лише 2.3% (проти 8.2% у 2015 році). Однак цих надходжень вистачало, щоб профінансувати заходи із запобігання та ліквідація забруднення навколишнього природного середовища, або театри, художні колективи, концертні і циркові організації, кінематографію, або станції швидкої допомоги (більш, ніж на 93% від необхідних коштів). Тож чому зменшувались надходження від оподаткування процентів за депозитами?

Скільки забирають

Оподатковувати дохід/проценти по депозитах в Україні почали в 2014 році. Ставка ПДФО для таких пасивних доходів становила 15%. Проте у 2015 році ставку податку підняли до 20% та почали справляти з пасивних доходів ще й військовий збір (за ставкою 1.5%). Це стало одним із факторів, які спричинили до зменшення обсягу розміщених домогосподарствами коштів на депозитах у 2015 році (на 5.7%, порівняно з 2014 роком). З 2016 року ставку оподаткування процентів по депозитах знизили до 18% (чинна до нині), залишивши незмінним військовий збір. Загалом же ставка оподаткування пасивних доходів, в т. ч., відсотків за депозитами, в Україні відповідає європейській практиці. Наприклад, в Іспанії, Польщі та Словаччині проценти за депозитами оподатковують за ставкою 19%, в Угорщині – 15%, в Німеччині – 25%.

Що отримав бюджет

Надходження бюджету від оподаткування відсотків за депозитами, починаючи з 2015 року, невпинно падають. За останні чотири роки вони зменшились на 36% (з 8.2 млрд грн у 2015 році до 5.3 млрд грн у 2018 році). І справа тут не в маніпулюванні ставками податку. Головним деструктором є зниження банками плати/ставок за залучення коштів від фізосіб на депозити. За період 2015-2018 років середньозважена інтегральна (по гривневих та валютних депозитах) ставка за строковими депозитами, залученими банками у фізичних осіб, в річному обчисленні знизились на 39% (до 8.4% річних). Вплив банківських ставок на бюджетні надходження настільки сильний, що його не змогло компенсувати навіть 19% зростання (з 437.2 млрд грн у 2015 році до 491.7 млрд грн у 2018 році) обсягу розміщених домогосподарствами коштів на депозитах.

Джерело: НБУДержавна казначейська служба України

Перспективи

За відсутності простих та зрозумілих для більшості населення напрямів інвестування заощаджень, депозити залишаються одним з ключових шляхів примноження – а точніше, зважаючи на інфляцію, збереження – коштів, навіть з огляду на падіння банківських ставок в 2015-2018 роках. Можливо саме тому, у найближчій перспективі держава не має наміру знижувати ставку чи скасовувати оподаткування відсоткових доходів. Серед аргументів «за» оподаткування процентів урядовці вказують на додаткові надходженнями до бюджету, а також на те, що депозитами володіють відносно заможніші верстви населення, тож віддати п’яту частину пасивних доходів у вигляді податку для них не критично і на рішення про нові розміщення коштів на банківських вкладах не впливає. Щодо обсягів бюджетних надходжень від оподаткування процентів за депозитами у 2019 році, то з високою імовірністю можна стверджувати, що вони зростуть. Оскільки збільшились як банківські ставки по депозитах (у січні 2019 року середньозважена інтегральна (по гривневих та валютних депозитах) ставка за строковими депозитами становила 9.8% річних), так і обсяг розміщених фізособами коштів на депозитах (станом на грудень 2018 року склав 530 млрд грн).