Яка галузь економіки сплатила найбільше непрямих податків?

«Ціна держави» продовжує аналізувати значення і вагу непрямих податків в бюджетній системі України, адже понад 40% податків припадає саме на непрямі, і їх здебільшого сплачують пересічні громадяни. У фокусі – галузевий зріз. Ми проаналізували, через споживання продукції яких галузей національної економіки українці найбільше поповнювали бюджети непрямими податками, і для яких галузей непрямі податки є основним платежем до бюджетів.

Галузевий зріз податкових надходжень до зведеного бюджету України (за офіційними даними, оприлюдненими в журналі Рейтинг) дозволив рейтингувати галузі/підгалузі економіки, які перерахували до бюджету найбільші суми непрямих податків з вироблених ними товарів і послуг. Тобто, ті галузі національної економіки, через купівлю продукції яких (мова тут і далі йде про товари, вироблені в Україні) громадяни – як кінцеві споживачі – де-факто сплачували до бюджету акциз та ПДВ.

Практично з усіх виготовлених в Україні товарів громадяни сплачують ПДВ, а з престижних – сигарети, алкоголь вироби, пальне тощо – ще й акциз. Однак, галузевий розподіл надходження непрямих податків з вироблених в державі товарів – неоднорідний, оскільки підприємства окремих галузей (промисловості та агросектору) мали право на доволі значні бюджетні відшкодування ПДВ (сумарно – 92 млрд. грн). У підсумку, вказані дві галузі характеризувалися від’ємними показниками сплати непрямих податків.

Акциз. Практично одноосібним лідером із перерахованого до бюджетів акцизного податку у 2018 році була – та й досі залишається – галузь з виробництва споживчих товарів та надання послуг, точніше її підгалузь – виробництво харчових продуктів і напоїв. Саме через неї споживачі сплатили до бюджетів кожні 3 з 4 гривень акцизу з вироблених в Україні підакцизних товарів. Першість галузі забезпечила продукція тютюнових гігантів та виробників алкогольних напоїв: ПрАТ «А/Т Тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПрАТ «Імперіал тобакко продакшн Україна», ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика», ПрАТ «Карлсберг Україна», ТОВ «Національна горілчана компанія», ПрАТ «Абінбев Ефес Україна» та ін. Друге і третє місця за обсягами перерахованого акцизу посіли підгалузі енергетики: відповідно видобування нафти та її переробки (завдяки ПАТ «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта») і торгівля енергоресурсами та паливом.

 Джерело: Рейтинг

* без врахування в загальній сумі податків і зборів, сплачених до зведеного бюджету України, акцизу та ПДВ з ввезених в Україну товарів, ввізного мита та податків, сплачених фізичними особами (податку на нерухоме майно, плати за землю, єдиного податку з фізосіб, ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування, та деяких інших)

ПДВ. До трійки лідерів за перерахованими до бюджету сумами ПДВ (з врахуванням бюджетного відшкодування) з вироблених в Україні товарів та наданих послуг увійшли:

1). наукова та консультаційна діяльність (підгалузь освіти, науки, культури і медицина). За споживання продукції її підприємств громадяни сплатили до зведеного бюджету України майже 23% загальної суми ПДВ з вироблених в Україні товарів (з врахуванням бюджетного відшкодування), яка надійшла до зведеного бюджету. Першу сходинку забезпечило АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», на яке припало 92,3% усього ПДВ, перерахованого підгалуззю. Річ у тім, що АТ «НАК «Нафтогаз України» за класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД) обліковується як діяльність головних управлінь (хед-офісів) і належить до секції «Професійна, наукова та технічна діяльність»;

2). газовидобування (підгалузь енергетики), продукція якої забезпечила кожну 5 гривню сплаченого громадянами до зведеного бюджету ПДВ з вироблених в Україні товарів і послуг (з врахуванням бюджетного відшкодування). Найбільшими обсягами перерахованого ПДВ відзначились: АТ «Укргазвидобування», ПрАТ «Нафтогазвидобування», ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» та деякі інші;

3). рослинництво, лісове господарство і мисливство (підгалузь агросектора), товари якої забезпечили зведеному бюджету майже 18% усього ПДВ з вироблених в Україні товарів (з врахуванням бюджетного відшкодування).

 Джерело: Рейтинг

* без врахування в загальній сумі податків і зборів, сплачених до зведеного бюджету України, акцизу та ПДВ з ввезених в Україну товарів, ввізного мита та податків, сплачених фізичними особами (податку на нерухоме майно, плати за землю, єдиного податку з фізосіб, ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування, та деяких інших)

Частка непрямих податків з вироблених в Україні товарів в загальній сумі перерахованих підгалуззю податків. А от за вагою непрямих податків в загальному обсязі перерахованих до зведеного бюджету підгалузями економіки податків до топ-10 потрапили 3 підгалузі, які не входили до десяток лідерів ні за сплатою акцизу, ані ПДВ: трубопровідний транспорт (підгалузь транспорту і логістики); тепло- і водопостачання, каналізація та утилізація відходів (підгалузь енергетики); змішане сільське господарство (підгалузь агросектора). Загалом же в зазначеному топ-10 підгалузей, обсяг перерахованого ними до бюджетів ПДВ і акцизу (з вироблених в Україні товарів і послуг) перевищував третину усіх здійсненних ними податкових платежів до бюджетів.

 Джерело: Рейтинг

* без врахування сплачених до зведеного бюджету України суб’єктами господарювання підгалузі акцизу та ПДВ з ввезених в Україну товарів, ввізного мита та податків, сплачених фізичними особами (податку на нерухоме майно, плати за землю, єдиного податку з фізосіб, ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування, та деяких інших)

Отже, найбільше коштів до зведеного бюджету у вигляді непрямих податків перераховують суб’єкти господарювання, а фактично сплачують громадяни (як кінцеві споживачі) під час придбання продукції, у галузі виробництва та реалізації споживчих товарів та послуг (продуктів харчування, напої, тютюнових виробів), а також в енергетичній галузі (здійснюючи оплату за енергоресурси).