Економіка війни – написали статтю для авторитетної Rzeczpospolita

Ми намагаємося також працювати на зовнішню аудиторію. Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук підготував колонку для Rzeczpospolita.
Тезово:

– Фінансування від міжнародних організацій дозволяє владі запровадити податкові канікули для компаній, щоб врятувати ті, які можуть працювати.
– В Україні немає конкретних даних про стан української економіки, але за нашими (CASE Україна) розрахунками, втрати можуть досягнути 30-60% ВВП. В залежності від того скільки продовжиться війна.
– Бойові дії ведуться на територіях, які до війни давали 50-60% ВВП.
– У західних регіонах є виробничі потужності, які можуть впоратися із додатковим попитом на товари народного споживання з боку біженців із інших регіонів України. Це займе час, але виробництво товарів та послуг, як і роздрібна торгівля, збільшиться, щоб компенсувати падіння.
– Рекордний урожай зерна у 2021 сприяє нашому виживанню.
Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності ( www.polskapomoc.gov.pl, в рамках програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща (www.polishaid.gov.pl).
Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційне становище Фонду міжнародної солідарності чи Міністерства закордонних справ Республіки Польща.