В Україні з’явиться “тимчасова державна служба”

Учора заступник Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків (екс-генеральний директор «Microsoft Україна», а з липня – державний службовець) розказав, що він збирається залучити представників приватного сектору на тимчасову державну службу, аби підвищити ефективність державного управління.

Зараз чиновники отримують значно менше, ніж представники бізнесу, через що останні відмовляються працювати на державу. Ідея Шимківа полягає в тому, щоб створити 200-250 посад рівня начальника департаменту із зарплатою $3 000 і запросити на них фахівців з приватного сектору на строк до 2 років.

Зарплата таким «тимчасовим державним службовцям» буде виплачуватися не з бюджету, у якому немає коштів, а із спеціального фонду. Звідки братимуться кошти у фонді поки невідомо. В Грузії, наприклад, подібний проект став можливим завдяки міжнародним організаціям та олігархам. Мова йде десь про $10 млн на рік.

З однієї сторони, задум має шанс на успіх. Наприклад, Німеччина зробила те ж саме в сфері управління державним боргом і дуже задоволена результатом. Там вирішили, що цим важливим питанням повинні займатися «акули фінансового рику». Щоб привабити їх на державну службу, їм створили спеціальні умови, відмінні від тих, які діють для решти чиновників.

З іншої сторони, ризиків теж немало. По-перше, наприклад, невідомо, чи вдасться 200-250 людям здолати систему (близько 34 тис. державних службовців), чи з ними станеться те саме, що і з Бродським та Шереметою. По-друге, може виникнути конфлікт інтересів, коли представники бізнесу обіймуть посади для того, аби лобіювати свої власні інтереси.

Тут не можна не згадати «відкритий відбір» кандидатів на посади заступників міністрів з питань європейської інтеграції (ідея Міністра Кабінету Міністрів України Остапа Семерака). Зміст усього цього начебто був у тому, аби привести «нові обличчя», але чомусь, попри велику кількість гідних претендентів, багато посад все ж перепало «любим друзям».