Україна посідає друге місце в Європі за покладами газу [інтерактивна карта]

За останніми оцінками оцінками BP Statistical Review of World Energy, Україна має 1.1 трлн кубометрів запасів газу. Хоча ще нещодавно НАК Нафтогаз та Міненерго давали статистику на рівні 0.6 трлн кубометрів. Причина: обсяги розвідувального буріння зростають і методологія оцінки запасів родовищ удосконалюється.

Це мало чи багато? Якщо порівнювати з країнами, які володіють найбільшими покладами газу в світі – Іраном, Туркменістаном чи Катаром, – це мало. Однак серед країн Європи ми посідаємо друге місце – більше газу тільки в Норвегії.

За оцінками НАК Нафтогаз (НАК включає лише дані по своїм компаніям без урахування приватних видобувників) чи Міненерго, запасів в Україні менше – 0.6 трлн кубометрів. Приблизно таку цифру наведено в BP Statistical Review of World Energy ще 1997 року – 0.7 трлн кубометрів. Різниця в цифрах пояснюється різними методиками оцінки. Проте річ не лише в цьому. Обсяги розвідувального буріння зростають і методологія оцінки запасів родовищ удосконалюється. Тому переоцінка запасів газу – постійний процес для всіх країн. 1997 року вважали, що в США є 4.5 трлн кубометрів, – тепер 8.7 трлн. Запаси Ірану тоді оцінювали на рівні 22.7 трлн, тепер – 33.2 трлн.

Утім, ці дані загалом яскраво свідчать, що Європа залежить від зовнішніх постачальників газу. І потреби цього ринку потенційно може покривати будь-яка країна, що має достатньо покладів.