Прибутки Нафтогазу сприяли росту доходів зведеного бюджету в листопаді

В листопаді до бюджетів всіх рівнів було залучено 122 млрд грн., що на 21.6% більше ніж в листопаді 2017 року. Росту доходів сприяло перерахування дивідендів від Нафтогазу, а також ріст обсягів рентної плати.

Темпи наповнення бюджету прискорилися: в жовтні темпи росту доходів зведеного бюджету становили 15%, а всього за січень-листопад доходи зведеного бюджету збільшились на 16% рік до року до 1074.8 млрд грн.

В листопаді зростання доходів бюджету продовжував забезпечувати імпорт (+16% р/р), інфляція/девальвація (курс долара у листопаді 2018 року був на 5% вищим ніж рік тому) та стабільно високий темп росту зарплат (+22.3% р/р в листопаді). Зокрема, 40% збільшення доходів пояснюється зростанням доходів від ПДВ з імпортованих товарів, податку на доходи фізичних осіб, ПДВ з виготовлених в Україні товарів. Окрім цього, в цьому місяці підприємства здійснювали платіж з податку на прибуток за третій квартал 2018 року: в листопаді було зібрано 21.1 млрд грн. податку на прибуток, що на 32% більше ніж рік тому.

Відмінною рисою цього місяця стали перерахування від НАК «Нафтогаз України», зокрема:

  • Нафтогаз в листопаді перерахував до державного бюджету 8,1 млрд грн. дивідендів згідно графіку узгодженого Кабміном. Згідно рішенню уряду, компанія перерахує в Державний бюджет суму дивідендів, що становить 75% прибутку, отриманого компанією в 2017 році. Наприкінці грудня компанія перерахувала залишок запланованої суми.
  • Обсяги сплаченої рентної плати зросли в порівнянні з листопадом минулого року більш ніж в 2.5 разів до 5 млрд грн. Зокрема збільшились надходження від рентної плати за видобуток газу (в 5 разів до 2.9 млрд грн.) та газового конденсату (в 4 рази до 0.4 млрд грн.). Уряд пояснює зростання рентної плати в першу чергу відміною клірингових розрахунків в секторі.