Податки на пенсії: як воно в інших країнах

Оподаткування пенсій викликає чимало нарікань в Україні. Чи існує така практика в інших країнах?

З квітня минулого року в Україні було запроваджено оподаткування пенсій. Цього року практика продовжується. Таким чином, до пенсійних виплат, що перевищують 3 мінімальні заробітні плати (4 134 грн з 1 січня 2016 року) застосовується 15% ставка прибуткового податку [1]. Так, наприклад, якщо пенсія становить 4 500 грн, то щомісячно з неї буде сплачено 54.9 грн податку. Минулого року таким чином до зведеного бюджету було зібрано близько 1.1 млрд грн [2]. Хоча податок стосується приблизно 3% пенсіонерів, оподаткування пенсій викликає чимало нарікань.

Як повинно бути.

Дохід є дохід незалежно від його джерела. Оподаткування пенсійного доходу може відбуватися під час сплати внесків до пенсійного фонду на рівні роботодавця (податок на прибуток підприємств), на рівні робітника (податок на доходи громадян) або ж при виплаті пенсій податком на прибуток громадян.

На практиці.

Більшість країн застосовують прибутковий податок до пенсійних виплат. Аргумент саме такої практики – справедливість оподаткування доходів у часовому вимірі. Справа в тому, що більшість країн застосовує прогресивну шкалу прибуткового податку. З виходом на пенсію рівень доходу зменшується і відповідно до нього має застосовуватися нижча ставка оподаткування. Через соціально-політичні фактори ставка оподаткування пенсійних доходів як правило є нижчою за ту, що застосовується до заробітної плати. Так, наприклад, у Великобританії прибутковий податок сплачується із 75% суми пенсії, а пенсіонери віком від 75 років сплачують податок із 45% суми пенсії. Однак, є й країни, де нижча ставка прибуткового податку без дискримінації джерела доходів. Наприклад, в Ірландії до середньої пенсійної виплати застосовується нульова ставка прибуткового податку, оскільки розмір такої виплати є нижчим від рівня оподаткованого мінімуму.

Податки, що сплачуються пенсіонером та робітником

Джерело

Примітки:

[1] Пенсії, призначені учасникам бойових дій Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” – не оподатковуються.

[2] 382 млн грн до державного бюджету та 704 млн грн до місцевих бюджетів.

Наталя Лещенко