“Партійний популізм”: Ліберальна партія України

На тлі виборів розпочинаємо рубріку «Партійний популізм». Ліберальна партія України на сіті-лайтах пропонує своїм виборцям «Зарплата: замість 7 грн на годину 25 грн на годину».

Фактично Ліберальна партія України обіцяє своїм виборцям вже завтра підняти мінімальну зарплату в 3.5 рази до 4350 грн на місяць. При тому, що середня зарплата на кінець липня 2014 року складала всього 3537 грн. Важливо також, що ща останні три роки середня зарплата виросла всього на на 500 грн, а мінімальна на 200 грн.

Виникає питання яким чином Ліберальна партія України збирається досягнути такого результату.

Є три шляхи:

1) «Забрати і поділити» Перший варіант, який люблять пропонувати різні партії – це примусити поділитись своїми доходами різних «буржуїв». Враховуючи, що на зарплату витрачається близько 53% ВВП (це на рівні соціалістичної Швеції чи Данії), то поле для маневрів досить обмежене. Фактично, якщо забрати все, що заробляють буржуї, то максимум чого можна було б досягнути Ліберальній партії України – це збільшити «мінімалку» до 2 тис. грн. на місяць. Але це однарозаво. Бо після цього в Україні не залишиться «буржуїв», які за сумісництво є і роботодавцями.

2) Миттєвий ріст економіки Другий варіант – це примусити рости нашу економіку. Але проблема в тому, що навіть якщо відбудеться чудо і український ВВП почне щорічно рости на 10%, то мінімальна зарплату в 25 грн за годину почнуть платити десь тільки на початку 2021 року.

3) Друкуємо гривню для гіперінфляції Найбільш дешевий та реалістичний шлях виконати свою обіцянку для Ліберальної партії України – це повернути нам гіперінфляцію. Тоді мінімальна зарплата 25 грн за годину (4350 грн на місяць) – це вже реальність наступного року, але є одне «але»… Тоді вже наступного року ціни у нас також піднімуться мінімум в чотири рази.