Залишки на казначейських рахунках суттєво скоротились, але підстав для паніки немає

Станом на 1 липня 2019 року залишки на казначейський рахунках становили 12.96 млрд грн. Для порівняння – станом на 1 червня залишки на рахунках становили 29.54 млрд грн, а станом на 1 травня – 36.85 млрд грн.

Тенденція до скорочення залишків була очікуваною через прогнозоване скорочення темпів наповнення бюджету. Так, згідно з попередніми даними Казначейства станом на 27 червня 2019 року темпи росту доходів в червні 2019 року по відношенню до червня 2018 року становили +1%, а всього з початку року доходи державного бюджету зросли на +12,9%. Уповільнення темпів росту доходів в червні 2019 року мало низку причин:

  • Скорочення одноразових доходів. В червні скінчився трансферт від НБУ, знизились майже до нуля доходи від розмитнення «євро блях».
  • Особливості податкового календаря. Податок на прибуток підприємств має квартальну динаміку. Очікуються пікові виплати у травні та серпні, в той час як в червні відповідні надходження прогнозовано «просідають».
  • Зростання відшкодування ПДВ. За 27 днів червня відшкодування ПДВ збільшилось в 1.4 рази рік до року до 13.6 млрд грн

Крім того, на початку літа традиційно прискорюються видатки через затвердження порядків витрачання коштів та паспортів бюджетних програм, початку виплат відпускних вчителям.

Через відсутність нерегулярних доходів, сповільнення темпів росту основних бюджетоутворюючих податків, та прискорення фінансування програм видатків в найближчий час залишки на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) будуть скорочуватись. Тим не менше, на найближчий час коштів на оплату та обслуговування боргу вистачає. Україна розмістила в червні 1 млрд євро євробондів при попиті в 5.5 млрд євро. Ці кошти не відображаються на ЄКР, оскільки на цьому рахунку обліковуються кошти в національній валюті.