Проект Державного бюджету 2019: зміна механізму фінансування медицини триває

Просування медичної реформи вплинуло на особливості формування проекту Державного бюджету на 2019 рік. І хоча збільшення видатків та охорону здоров’я порівняно незначне, сама структура видатків на охорону здоров’я трохи змінилася проти 2018 року. Ідеться про збільшення видатків на надання первинної медичної допомоги населенню до 15.3 млрд грн і незначне скорочення обсягів медичної субвенції (на 1.9 млрд грн)

Видатки на охорону здоров’я у Зведеному бюджеті 2019 року зростуть на 10% порівняно з 2018 роком і становитимуть 93.2 млрд грн. Проте просування медичної реформи обумовить подальшу трансформацію механізму фінансування системи охорони здоров’я. Майже вдвічі зросте фінансування надання первинної медичної допомоги населенню. До того ж фінансування здійснюватимуть тільки через Національну службу здоров’я України (2018 р. кошти на «первинку» було закладено також і в медичній субвенції). Такі зміни пов’язані з тим, що заклади первинної медичної допомоги, з якими громадяни уклали договори про обслуговування, з липня 2018 року напряму отримують оплату від НСЗУ за чітко визначений перелік послуг. Досі вони отримували фінансування від МОЗ України чи місцевої влади. Збільшення ж фінансування пов’язане з тим, що вже більш як 8 млн громадян підписали договори із сімейними лікарями, тому уряд очікує суттєвого зростання кількості звернень до лікарів первинної ланки 2019 року.

Обсяг медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам зменшиться на 3,3% порівняно з 2018 роком і забезпечуватиме тільки видатки на надання вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги. Попри незначне скорочення фінансування за цим напрямом, на практиці варто очікувати збільшення фінансування спеціалізованої, високоспеціалізованої та екстреної медичної допомоги. Таким чином кошти, «зекономлені» на «первинці», буде спрямовано на вищі рівні медичної допомоги.

На запуск другого етапу медичної реформи 2019 року уряд запланував виділити 3.9 млрд грн. Ідеться про фінансування пілотних проектів з амбулаторно-поліклінічної вторинної медичної допомоги, вторинної медичної допомоги у Полтавській області (з ІІ кварталу «вторинку» в області не фінансуватимуть у складі медичної субвенції) та екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та м. Києві. Уряд планує в цих областях вибудувати повністю нову систему екстреної медицини. Вдала реалізація проектів дасть змогу 2020 року запровадити фінансування «вторинки» за принципом «гроші йдуть за клієнтом».