10 цікавих фактів, які Ви не знали про податок на майно

Податок на майно має довгу та насичену історію.

(1) Перша згадка про податок на майно належить до 6 тисячоліття до н.е. Він широко застосовувався у Стародавньому світі, разом із подушним податком та податками на міжнародну торгівлю.

(2) Першими об’єктами оподаткування були земля, врожай, плодові дерева та свійські тварини, які являли собою основне джерело багатства у Стародавньому світі.

(3) Протягом усієї історії, податок на майно традиційно підвищувався під час війн і знижувався у мирні часи.

(4) Чиновник, який займався оцінкою майна у Стародавньому Єгипті, був єдиним службовцем, якого не ховали разом із фараоном, – настільки цінними були його знання.

(5) Існує легенда, згідно з якою у Середньовіччі одна англійська графиня проїхала оголеною на коні вулицями міста, аби змусити свого чоловіка знизити податок на майно для його підданих.

(6) Недолюблюючи податок на майно, англійці інколи метафорично називають кадастр землі та іншої нерухомості «Книгою Страшного Суду».

(7) У багатьох країнах церкви традиційно звільняються від сплати податку на майно.

(8) Перша школа у США (Бостон, 1635 рік, функціонує по сьогодні) завдячує своїй появі коштам, які надійшли від податку на майно. Податок на майно є одним з основних джерел фінансування шкіл у США і зараз.

(9) У Середньовіччі розмір податку на майно часто визначався досить оригінально: в залежності від кількості камінів; розміру та кількості вікон та дверей у будинку; тощо.

(10) Податок на майно вплинув на архітектуру будинків та інших споруд, наприклад, люди замуровували свої вікна, аби уникнути «податку на вікна» (малюнок).

Джерело: Carlson, Richard Henry. «A Brief History of Property Tax.» Fair & Equitable, February (2005): 3-9.

Юлія Шибалкіна