Скільки отримують в міністерствах?

Аналізуючи зарплати працівників міністерств, ми помітили, що вони суттєво різняться в залежності від міністерства. Працівники тих міністерств, які формують та реалізують державну фінансову, бюджетну, податкову, митну, економічну та правову політики, отримують більше за працівників решти міністерств.

Наприклад, валова місячна зарплата середнього працівника Міністерства фінансів у І півріччі 2014 року складала 8 900 грн («чиста» – приблизно 7 300 грн) в той час, як середнього працівника Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ – 5 700 грн («чиста» – приблизно 4 700 грн). Серед інших міністерств з кращими зарплатами: Міністерство економічного розвитку і торгівлі (6 600 / 5400), Міністерство юстиції (6 500 / 5 300) та Державна фіскальна служба (6 400 / 5 200).

Ця різниця досягається за рахунок різноманітних надбавок, доплат, премій, винагород, допомоги та іншого.

Є країни, в яких аналогічна різниця закріплена на законодавчому рівні, наприклад, Бразилія, Індонезія, Росія ти Чилі (за даними ОБСЄ). Ці країни обґрунтовують свій підхід тим, що, коли не вистачає коштів, щоб платити гідні зарплати працівникам усіх міністерств, не залишається нічого іншого, ніж сконцентруватися на найважливіших для держави міністерствах. Це, ніби, допомагає приваблювати та утримувати кращих працівників до виконання пріоритетних завдань.