Хто може контролювати споживання тепла

78% домогосподарств мають засоби обліку споживання тепла та газу для опалення. Коли зайшла мова про монетизацію житлових субсидій, то згадали про «бабусю з хрущовки», яка не може контролювати споживання, а тому не зможе нічого заощадити зі своєї монетизованої субсидії. Ми вирішили з’ясувати, наскільки все погано в цій сфері.

Виявилося, що майже всі домогосподарства, які опалюються газом – а це майже половина домогосподарств країни, – мають лічильники (про це стверджує НКРЕКП). У будинках з централізованим опаленням ситуація гірша, проте все ж не така безнадійна: 78.6% таких будинків мають загальнобудинкові засоби обліку теплової енергії (за даними Мінрегіону). Є будинки, де немає ніяких засобів обліку і їх опалюють за нормативами, проте переважна більшість споживачів контролюють спожите тепло.

Зі споживачами з газовим опаленням усе просто – вони самі регулюють обсяги спожитого тепла в індивідуальному режимі.

У багатоквартирних будинках з тепловим лічильником регулювання спожитого тепла потребує колективної дії. По-перше, сама наявність теплового лічильника в будинку – це вже засіб економії. Як свідчить практика, сама лише поява лічильника «магічним» чином зменшує споживання тепла. Далі співвласники можуть регулювати споживання зі свого боку (без індивідуального теплового пункту це не так ефективно, але можливо). Після встановлення лічильників можна зменшувати споживання популярними засобами енергоощадності: утеплення будинку, заміна вікон та ін.

Що ж робити «бабусям у хрущовках», де немає теплових лічильників? Перша порада – перестати пручатися створенню ОСББ у своєму будинку. Одна зі страшилок для пенсіонерів, що ОСББ забирає субсидію (страшилка дуже ефективно діє на старше покоління). Після монетизації втратити «субсидію від ОСББ» уже неможливо, бо гроші видають безпосередньо субсидіанту. Окрім того, саме через ОСББ як інструмент колективного прийняття рішень і втілюють заходи енергоощадності в багатоквартирних будинках, зокрема і встановлення загальнобудинкового теплового лічильника.

Так, справді, у частині багатоповерхівок (21.4%), де немає засобів обліку, субсидіанти не зможуть заощадити ані індивідуально, ані колективно. Проте у них з’явиться вагомий стимул задуматися, чому в їхньому будинку досі немає ОСББ і теплового лічильника. Ніхто не може силоміць змусити людей поліпшити свій комфорт, проте розстановка стимулів повинна бути правильною.