В 2019 році пенсійне навантаження скоротиться, але не набагато

Пенсійне навантаження у 2019 році скоротиться лише на 0.1 в.п. «Ціна держави» з’ясувала причини такого повільного темпу скорочення відношення видатків Пенсійного фонду до ВВП. Серед ключових причин – відкладений в часі ефект від попередніх реформ пенсійної системи, перенесення на рік запровадження накопичувальної системи та заплановане підвищення пенсій.

Уряд затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2019 рік. Згідно анонсованих урядом даних, Загальний обсяг дохідної частини бюджету визначено в 398.2 млрд грн., видаткової частини — в 397.7 млрд грн. Порівняно з минулим роком бюджет Пенсійного фонду зріс, проте пенсійне навантаження (співвідношення видаткової частини Пенсійного фонду до ВВП) трохи скоротилось. Зокрема, обсяг пенсійних виплат в середньому зросте на 15%, проте видатки Пенсійного фонду по відношенню до ВВП скоротяться на 0,1 в.п. до 10.1% ВВП. В результаті Україна залишається в переліку країн з найвищим пенсійним навантаженням.

«Ціна держави» визначила причини того, чому пенсійне навантаження знижується так повільно:

• Реформи, спрямовані на зміну існуючих параметрів пенсійної системи (пенсійний вік, необхідний стаж, тощо), що відбулись в попередніх періодах, мають відстрочений в часі ефект, тому пенсійне навантаження скорочується повільно. В 2019 році в Україні продовжиться впровадження пенсійної реформи, яка суттєво впливає на вік виходу на пенсію. Починаючи з 1 січня в 60 років право на пенсію за віком матимуть лише ті, хто має повних 26 років трудового стажу. Ті, чий стаж не дотягує до цього показника, проте перевищує 16 років, зможуть виходити на пенсію в 63 роки. Крім того в 2019 році триває перехідний період підвищення пенсійного віку для жінок- цього року на пенсію виходитимуть ті жінки яким виповнилось 59 років (з квітня до квітня можуть виходити жінки яким виповнилось 58,5 років).

• Запровадження накопичувальної системи відкладається на рік, натомість в бюджеті закладається підвищення пенсій:

  1. Мінімальна пенсія. З 1 січня 2019 року відбудеться підвищення мінімальної пенсії на 172 гривні до 1669 гривень для осіб старше 65 років і стажем роботи не менше 30 років для жінок і 35 – для чоловіків. Окрім того відбудеться підвищення мінімальної пенсії за віком для інших пенсіонерів: з 1 липня – до 1564 грн і з 1 грудня – до 1638 грн. Мова йде про підвищення пенсій з 1 січня для 2 млн осіб. Йдеться про людей у яких був великий стаж, але невисока заробітна плата і вони сьогодні отримують невисоку пенсію.
  2. Індексація. Планова індексація пенсій за формулою 50% росту цін + 50% росту фонду оплати праці. Загалом від нової індексації виграють пенсіонери з великим стажем та високою зарплатою. Враховуючи, що інфляція в 2018 році становила 9.8%, а номінальна зарплата зросла приблизно на 26%, відсоток підвищення становитиме приблизно 17.9% (9.8/2+26/2). Витрати очікуються значні: індексація пенсій за новими правилами торкнеться 10 млн осіб.
  3. Пенсії військовим. З 1 січня 2019 року на 25% збільшуються виплати для військових пенсіонерів.

Джерело: Власні розрахунки, Державне казначейство України, Пенсійний фонд України

При цьому через несприятливе демографічне становище, скорочення до 22% ставки ЄСВ, а також відсутність інших рівнів пенсійного страхування Пенсійний фонд України зберігає значний дефіцит. На 2019 рік власні доходи ПФУ заплановані в розмірі 230,6 млрд грн. (в тому числі 225 млрд грн. ЄСВ) або 57% бюджету ПФУ. В той же час з державного бюджету на фінансове забезпечення виплати пенсій, підвищень до пенсій та дефіциту ПФ передбачено 167,5 млрд гривень або 42,1% бюджету ПФУ.