Фантомні мільярди

Минулого року уряд прозвітував, що боротьба з контрабандою на митниці принесла в бюджет 70 млрд грн. «Ціна держави» зруйнувала цей міф – причиною збільшення надходжень до бюджету стало зростання курсу долара, запровадження податку на додану вартість на імпорт природного газу, зростання обсягу імпорту нафтопродуктів. Цього року ситуація повторилася – уряд знову прозвітував про успіхи боротьби з контрабандою, котрі принесли до бюджету 100 млрд грн. «Ціна держави» проаналізувала причини зростання бюджетних надходжень. Виявилося, що обсяг надходжень був набагато менший, а причина зростання така сама, як і торік, – збільшення стягнення податків з енергоносіїв, яке відбулося на тлі зростання світових цін на енергоносії. Самі ж контрабандні схеми нікуди не ділися, а лише мімікрували під нібито законний імпорт.

Останні два роки уряд вирішив активно боротися з контрабандою і звітував про чималі здобутки на цій ниві. Зокрема 20 червня 2018 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентував план боротьби з контрабандою. Згідно з планом ключову роль у питанні протидії контрабанді відведено Міністерству внутрішніх справ, Національній поліції, Державній фіскальній службі України. 22 червня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на зустрічі з представниками бізнесу повідомив, що втрати бюджету у цьому році в результаті контрабанди від спеціальних схем можна оцінити в 70 млрд грн.

Міністр зазначив, що, таким чином, втрати від контрабанди перевищують бюджети МВС і Міноборони. До того ж, за його словами, зараз деякі структури та окремі посадові особи чинять опір боротьбі з контрабандою. Загалом, за даними міністра, втрати від контрабанди сягають 4 млрд дол. США на рік. Таким чином, втрати від контрабанди перевищують бюджети МВС і Міноборони.

13 грудня 2018 року міністр на своїй сторінці повідомив, що митний експеримент за участю нацполіції приніс додатково 32 млрд грн у держбюджет ще за місяць до закінчення експерименту.

Чи справді уряду вдалося досягти таких успіхів? Адже наміри прем’єр-міністра щодо боротьби з контрабандою вражають. «Десятки мільярдів гривень сьогодні перебувають у тіні. Україна втрачає мільярди. Тому ми вважаємо, що орієнтовно ми зможемо мобілізувати по році, і це доводить наша аналітика, ще від 70 до 100 мільярдів гривень. Я вважаю, що це реально. Я борюся за потік в державний бюджет», – заявив Гройсман.

Якщо вимірювати ефективність протидії контрабанді товарів зростанням додаткових надходжень до державного бюджету, то можемо дійти до неочікуваних висновків.

2017 року надходження зросли на 70 млрд грн, а от 2018 року – лише на 35 млрд грн. Виходить, що «митний експеримент» загальмував зростання імпорту (15% проти торішніх 26%). Це, звичайно, іронія.

Насправді ж Державний бюджет не отримав ані 100 млрд грн, ані навіть 70. Зростання становило 35 млрд грн, або 11.5% порівняно з 2017 роком.

У грудні ситуація з надходженнями до бюджету взагалі погіршилася: податків зібрано менше (на 500 млн грн), аніж у грудні 2017 року. Причина – скорочення імпорту у вартісному виразі, зумовлена падінням світових цін на нафту наприкінці року (з 86 дол. США за барель у жовтні до 50 у грудні). Крім того, недовиконання запланованих показників по грудню становило майже 4.8 млрд грн.

Загалом 2018 року ціни на нафту були вищими, аніж 2017 року. Якщо 2017 року середня ціна за барель нафти марки Brent становила 54.25 дол. США, то 2018 року – 73.06 дол. США. Це не могло не вплинути на показники імпорту нафтопродуктів в Україну.

Україна 2018 року імпортувала нафтопродуктів на 5.5 млрд дол. США, що у вартісному вимірі на 31% більше, аніж 2017 року. До всього в натуральному виразі імпорт нафтопродуктів до України торік збільшився лише на 3%.

З 1 січня 2017 року операції з імпорту природного газу почали знову оподатковувати податком на додану вартість (ПДВ). За 2017 рік імпорт газу становив 14.1 млрд куб. м на 3.2 млрд дол. США. До бюджету тоді було додатково залучено 17 млрд грн ПДВ.

2018 року імпортовано 10.6 млрд куб. м, однак за рахунок підвищення світових цін на нафту та незначного зростання курсу долара США митна вартість становила майже 3.1 млрд дол. США. Таким чином, до бюджету надійшло 16.8 млрд грн.

Як бачимо, за фантомними успіхами в боротьбі з контрабандою насправді стоїть ріст цін на енергоносії на світових ринках. Україна купує дорожчі нафтопродукти, які й забезпечують бюджет податковими надходженнями. Коли ж ціна на енергоносії падає, як от у грудні 2018 року, то й надходження до бюджету падають, а звітувати про досягнення в боротьбі з контрабандою набагато складніше.