Індекс непрозорості державних підприємств різко покращився

У листопаді 2016 року різко зросло число зареєстрованих на порталі “Є-data” державних підприємств, особливо у порівнянні з попередніми місяцями осені.

Утім, серед 2216 підприємств, які не оголошені банкрутами чи знаходяться на захоплених Росією територіях, досі не виконали вимоги закону “Про відкритість використання публічних коштів” 1485 установ (67%).

Нагадаємо, що у жовтні, “Ціна держави” та ГО “Громадянське суспільство онлайн” розпочали співпрацю з Секретаріатом уповноваженої Верховної ради з прав людини, в рамках якої ми відстежуємо виконання державними підприємствами закону та надаємо списки порушників. У жовтні секретаріат надіслав перші 92 попередження найбільшим підприємствам. За словами провідного спеціаліста управління захисту прав на інформацію Максима Петльованого, більшість отриманих відповідей позитивні; лише 10-15% порушників не визнають потребу звітувати про витрати.

Найбільше зареєстрованих у листопаді державних підприємств підпорядковані Міністерству оборони, Національній академії аграрних наук та Державній пенітенціарній службі (разом 86 реєстрацій). Водночас, з державних підприємств, підпорядкованих іншим 90 суб’єктам управління, у листопаді зареєструвалися лише 67 (з них 36 отримали попередження від секретаріату). Нашим наступним кроком буде посилення тиску на керівні установи з найбільшою кількістю підприємств-порушників.

Нагадуємо, що ця робота виконується за рахунок внесків читачів “Ціни держави”. Розпочата у липні кампанія зібрала понад 111 тис. грн. Досягнення мети у 120 тисяч дозволить нам продовжувати роботу до кінця квітня. Якщо ви маєте змогу підтримати наші зусилля, будь ласка, зробіть внесок у закриття однієї з найбільших прогалин у державних фінансах!