Освіті не вистачає коштів?

Щоб продемонструвати хронічне недофінансування освіти, можна навести сухі цифри на зразок рівня зношеності загальних фондів, який з кожним роком збільшується й вже перевищив 60%, рівня забезпеченості шкіл засобами навчання на третину, зарплат вчителів на четверту частину нижчих за середню. Проблему можна ілюструвати прикладами історій ремонтів шкіл за батьківські гроші, тривалого пошука роботи випускниками та низької якості їхніх робочих місць, високої вартості «донавчання» на виробництві, відсутності українських ВНЗ в ТОП міжнародних рейтингів.

Проте витрачати більше навряд чи вийде. Частка витрат на освіту в зведеному бюджеті складає 20%. Відношення державних витрат зведеного бюджету на освіту до ВВП складає 6-7 % й є одним з найвищих в регіоні.

Якщо говорити словами оптиміста, то Україна має значний потенціал підвищення ефективності витрат бюджетних коштів й залучення ресурсу з приватного сектора. Можна говорити про те, що недофінансування, ймовірно, є наслідком низького рівня доходів в Україні. Однак характер витрат на освіту нагадує «бенкет під час чуми». Пара фактів. За період з 2002 року кількість учнів в школі скоротилася на третину, а вчителів всього на 10%. При цьому середній розмір шкільного класу в Україні скоротився до 8 осіб. Для порівняння, цей показник в світі складає 17, в розвинених країнах – 12, в країнах Центральної та Східної Європи – 11. В більшості країн світу визнають елітарність вищої освіти, в нас це – норма при загальному дефіциті робітничих спеціальностей. Навчальні заклади перевантажені технічним персоналом. Фінансування освітніх закладів залежить не від обсягів послуг, що надаються, а фізичних характеристик навчальних закладів, встановлених норм співвідношення викладацького складу і студентів, визначених норм фінансування бюджетних закладів.

Хороша новина полягає в тому, що навіть якщо Україна не бажає використовувати свій потенціал економії, то доведеться. Підготовка плану реформ щодо освіти до кінця вересня – зобов’язання перед МВФ.

 

Примітка до графіка: для України витрати спеціального фонду бюджету на вищу освіту не враховувались, оскільки це в основному приватні кошти «контрактників».