Бюджетний літопис: 2 квартал 2014 року

У ІІ кварталі 2014 р. вже секвестрований бюджет виконувався напружено. На жаль, урядові не вдалося показати значні результати боротьби з податковими схемами. Натомість темпи падіння доходів основних податків (ПДВ, податок на прибуток) продовжували набирати обертів на фоні ескалації АТО.

Поки що урядові вдавалося частково це компенсувати за рахунок ситуативних заходів (девальвація національної валюти, затримка з відшкодуванням ПДВ, емісія НБУ) та збільшення доходів зведеного бюджету у ІІ кварталі 2014 р. на 7.8% до відповідного періоду 2013 р. до 112.3 млрд. грн. Проте вже в червні, наприклад, ліміт НБУ на фінансування бюджету майже вичерпався. В той же час збільшувалися видатки на обслуговування боргу, на соціальний захист, на перший план виходили військові потреби. Задля того, щоб вписатися в бюджетні обмеження, урядові довелося відтерміновувати цілу низку витрат. Видатки зведеного бюджету України за ІІ кв. 2014 р. становили 132.6 млрд. грн., що на 4.4% більше, ніж сума видатків у ІІ кв. 2013 р.

Детальніше про виконання зведеного бюджету України в другому кварталі 2014 р. читайте в нашому звіті “Бюджетний літопис: 2 квартал 2014 р.”